Face Me: een uniek kunstproject over zorgverlener-patient relatie

Face Me: uniek kunstproject over de rol als zorgverlener en patiënt

Dit jaar was LAPOSA onderdeel van een heel uniek kunstproject, zie de website van ERN CRANIO. We hopen dat dit project niet het eind- maar een beginpunt is voor verandering, inzicht, begrip, klein of groot! Ga snel naar de website om de video en foto's te zien!

 

Een vertaling van de Engelse webpagina staat hieronder:

Het Europese Referentie Netwerk CRANIO samen met Art Partner en True Blue presenteert

Face Me

 

Het belangrijkste doel van project Face Me is om te kijken naar het wederzijds begrip tussen zorgprofessionals en patiënten / verzorgers, door samen te werken met twee kunstenaars die de hoofdvraag van het project op een innovatieve en artistieke manier hebben benaderd.

Zoals verwoord door Prof. dr. Irene Mathijssen

(ERN CRANIO-coördinator):

"Hoe kunnen wij als artsen en zorgverleners een nog betere gids zijn voor onze patiënten, door elk aspect van hun leven te zien, en niet alleen het fysieke deel?

En door meer van onszelf als mens te laten zien.

 

Face Me: The Pilot


Omdat we een nieuw licht wilden werpen op de relatie tussen zorgverlener en patiënt, nodigden we kunstenaars Zijlmans & Jongenelis uit. Tekening, zorgvuldig geënsceneerde foto's, sculpturen en videokunst maken deel uit van het brede scala aan praktijken in de werken van Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis. 

Op basis van uitgebreide (online) interviews en huisbezoeken aan patiënten en hun families en met betrokken artsen, nodigden ze drie patiënten en een moeder uit, twee neurochirurgen en één plastisch chirurg om deel uit te maken van een unieke en once in a lifetime ervaring. Elkaar onder ogen zien, elkaar echt zien en meer zijn dan de rol van arts of patiënt. Zie mij. Kijk me aan. 

Als patiënten en verzorgers vertrouw je op de handen van de dokter. Wat voor vertrouwen is dit? Wat is er nodig om uw arts dit vertrouwen te kunnen geven? 

In de kunsten wordt het huis vaak gebruikt als symbool voor het hoofd. Zijlmans en Jongenelis vroegen prof. dr. Irene Mathijssen om haar huis te openen en het proces voor een foto- en filmopname op 14 mei 2023 volledig te vertrouwen. 

Wat als we van plaats veranderen?

Een gelijke co-creatie tussen artsen en patiënten.
Geen rollen, geen regels. 

 

Face Me try-out

De resultaten van het artistieke onderzoek van de Face Me-piloot zullen worden opgenomen naarmate het project in een ander land wordt voortgezet (2024). 

Daarnaast vormt het materiaal dat is gemaakt (de foto's en film) de basis voor een toolkit, die kan worden gebruikt om de dialoog met gezondheidswerkers en patiënten (vertegenwoordigers) te openen.

Een van die tools is een workshop. Op 26 september 2023 vond in het Erasmus MC een workshop try-out plaats met Nederlandse patiënt (vertegenwoordigers) en gezondheidswerkers. Op 16 november werd een andere workshop georganiseerd met patiënten (vertegenwoordigers) en gezondheidswerkers uit verschillende Europese landen. 

Het doel van de workshops was om op verschillende manieren een gesprek te voeren: door het perspectief van de ander te nemen, om te begrijpen wat je nodig hebt om iemand te vertrouwen als het gaat om zo'n invasieve procedure en wat de ander nodig heeft en door openlijk en zonder oordeel te observeren. 

De foto's en de film vormen het startpunt voor een ander gesprek. Om te beginnen met het verkennen van de rol van de gids, om het interpersoonlijke te verkennen, het gebrek aan rollen en hoe dat je een nog betere dokter maakt. En hoe een goede gids wordt gedefinieerd door patiënten en hun dierbaren. 

Op 16 november werd tijdens de jaarlijkse ERN Cranio-bijeenkomst in Dublin een andere workshop georganiseerd met patiënten (vertegenwoordigers) en gezondheidswerkers uit verschillende Europese landen.

Terug naar overzicht